Chcesz zamówić obwarzanki krakowskie? Skieruj się na ten adres.
Posiadają wyjątkowy aromat, wyglądają bardzo interesująco, natomiast kupić je można tylko w jednym mieście w Polsce. O czym piszemy? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które niewątpliwie są symbolem historycznej stolicy naszego kraju oraz dumą tamtejszych cukierników. Dlaczego szczycą się tak szczególnym zainteresowaniem? Jak produkuje się obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przyjeżdżający do stolicy Małopolski najpierw zamierzają skosztować akurat tego specjału?
Historia obwarzanków krakowskich
Tradycja pieczenia obwarzanków krakowskich sięga aż XIII wieku. W annałach zaś opisano je sto lat po tym, kiedy zauważono, iż uwielbiała je królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je jedynie w czasie Wielkiego Postu, jednak później na stołach pojawiały się również w innych sezonach. W piętnastym wieku władca Jan Olbracht wydał przywilej, według którego mieli prawo produkować je wyłącznie krakowscy piekarze. Podobną rzecz zrobiła pięć wieków potem Unia Europejska, dodając je na listę wyrobów regionalnych.
Przepis na obwarzanki krakowskie
Obwarzanki mają formę pierścienia z wyraźną plecioną powierzchnią i średnicę w granicach piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od początku wytwarzane są według identycznej receptury. Ich nazwa oraz wyjątkowy aromat okazują się skutkiem obwarzania. Po wyjęciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – na przykład solą lub makiem – i wkłada do pieca.
Kontakt z firmą:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]