Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

Jeśli potrzebujesz kiszonych ogórków, odwiedź tę stronę.

Na kanapce, w sałatce, w zupie czy w formie surówki do drugiego dania – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bowiem kiszone warzywa są tak samo smakowite, co zdrowe.

Ogórki kiszone – zakiś je sam albo kup gotowe

Kiszone ogórki to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest stosunkowo łatwe. Wykorzystuje się do tego drewniane beczułki bądź pojemne kamienne garnki, w których surowe ogórki razem z przyprawami zalewa się słoną wodą. Później kładzie się je na minimum kilkanaście dni w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Amatorzy mało kwaśnych smaków mogą oddać się konsumpcji kwaszonki już po kilku dobach – ogórki tego typu zwiemy „małosolnymi”. W najprostszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się czosnek oraz koper, jakkolwiek walory smakowe kiszonych ogórków można urozmaicić również różnymi przyprawami, przykładowo liśćmi laurowymi, ziarnami czarnego pieprzu lub kawałkami chrzanu. Naturalnie nie każdy ma czas czy też pod dostatkiem miejsca w kuchni, aby samemu przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy posiada także spiżarnię lub piwnicę, w której może chować przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że jest się zmuszonym odmówić sobie jedzenia ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy dostać je w sklepie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, a więc w workach z folii czy w pojemnikach, które bez trudu zmieszczą się w lodówce.

Jakie witaminy i składniki odżywcze znajdują się w ogórkach kwaszonych?

Od wieków wiadomo, że sfermentowane warzywa korzystnie oddziaływają na ludzki układ pokarmowy. I nie jest to błędem, ponieważ razem z kwaszonkami konsumujemy pomocne kultury bakterii, które dobrze oddziaływają na florę jelit i redukują ich pH, wspomagając tym samym procesy trawienne. Ale to nie wszystko! Kiszone ogórki są nietuczące (to ledwie 12 kilokalorii na 10 dag), a zarazem zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, A i K1, a także mnóstwo minerałów koniecznych do prawidłowego działania organizmu, to przykładowo wapń, żelazo, magnez, mangan i potas. A co z sokiem z kiszonych ogórków? Jeśli nie odpychają kwaśne smaki, nie trzeba wyrzucać go po spożyciu kwaszonek, tylko go wypić lub użyć do zupy ogórkowej, ponieważ w trakcie kiszenia witaminy przedostają się po trosze do zalewy. Należy jednak zaakcentować, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się bowiem spora ilość soli.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Top