Zobacz, gdzie kupić sok z kapusty.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów powróciły do naszego menu. Do kapusty i ogórków dołączają także nowe, przedtem mniej lubiane warzywa i owoce. Mówiąc o zdrowotnych zaletach żywności poddanej fermentacji nie sposób pominąć także napojów takich jak kwas chlebowy, kefir albo wszelkiego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są godne uwagi – pomagają prosto i szybko dostarczyć naszemu ciału witaminy niezbędne dla jego właściwego działania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie witaminy w nich odnajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie mnóstwo substancji oddziałujących pozytywnie na nasze samopoczucie. Głównym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, ogórków czy inny kwaszonek to także skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje przede wszystkim wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie pół szklanki tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na obecność witaminy P i K, witamin z grupy B oraz duże stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonej kapusty – czemu powinno się go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z uwagi na obecność bakterii fermentacji mlekowej korzystnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę jelit. Co więcej liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają walczyć z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody żołądka lub refluks. Wzmagają one również apetyt i stanowią osłonę podczas terapii antybiotykami i wzmagają apetyt.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]