Zamów sól himalajską.
Składnikiem potrzebnym do właściwego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie zalety ma sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu powinno się stosować je w kuchni?
Różowa sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?
Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który wspaniale wzbogaca smak posiłków. Jakkolwiek nadmierne wykorzystanie soli ma negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej odpowiednie porcje (nie więcej niż 6 gramów na dobę) są konieczne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i utrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę cennych pierwiastków i minerałów, m.in. cynk, potas czy żelazo, a równocześnie nie posiada chorobotwórczych komponentów i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Sól himalajska wspaniale uwydatnia smak dań i jest dostępna zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska – źródło cynku, magnezu i wapnia
Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o dużym stopniu czystości – zawiera ok. 97% NaCl i stanowi idealny do tradycyjnych kiszonek. Jest cennym źródłem żelaza, wapnia czy magnezu, innymi słowy składników potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, tym samym nie zatraca swoich cech i jest bez trudu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często używana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]